Skip to content
OBS! BUTIKEN UPPHÖR. OBS!
Free freight in Sweden on orders over 750 SEK and under 20 kg
Vattenjustering enkel genomgång

Vattenjustering enkel genomgång

För att starta med vattenbehandling så behöver man veta vad man har för vatten i sin kran. Detta tar man enklast reda på genom att kontakta sin kommun som kan hänvisa er till var man kan få all fakta om sitt vatten.

En vattenanalys ger dig svar på hur mycket salter och andra mineraler som finns i just ditt vatten. Vilket vatten vi har i Täby kommun har vi fått från vår kommun. Liknande vatten finns där vi är idag i Åkersberga och vi kommer att ändra lite inom kort. Vi har sedan fyllt i detta i Brewfather.

Fyll i din vattenprofil:

I menyn på Brewfather finns Profiles / Water. Här lägger man till sin vattenprofil på + add profile.

Klart!


Nu har Brewfather koll på ditt vatten och eventuella justeringar du kan önskas göra framöver. De maltsorter du väljer framöver kommer att påverka ditt vatten och Brewfather har ett värde att arbeta ifrån.

Justera ditt vatten!

Som ett exempel vill vi nu visa hur enkelt det kan vara att justera sitt vatten.
Vi visar hur Brewfather har färdiga vattenprofiler för dina öltyper. I exemplet väljer vi något som vi själva gillar,  humliga öl!!

Börja med att skapa ditt recept som du önskar brygga.
I receptet finns det (Water). Till höger om detta finner vi CALC som vi trycker på och kommer till ditt valda vatten en skrollning ner. Här ser vi att vi valt vårt vatten i Täby kommun.

Dags att justera!!

Nu vill vi välja hur vårt vatten ska bli, alltså väljer vi Target Profile / Select

Här kan vi efterlikna en annan vattenprofil vi fått av en vän i Tyskland eller färdiga mallar man har gjort för olika öl. Vi väljer att söka hoppy och tre alternativ kommer fram. Vi väljer Hoppy Neipa för en New England som vi slipat på ett bra tag.

Vi har förvisso justerat ganska mycket för att hitta den som passar våra munnar, men för att göra det enkelt väljer vi den aktuella profilen Hoppy Neipa och trycker OK.

Detta tar er tillbaka till ert vatten och den valda profilen och vi trycker på  AUTO.

I de 5 rutorna dyker det nu upp hur mycket av varje ni ska tillföra ert vatten för att profilen ska bli Hoppy Neipa. Ert vatten kan nu behandlas med de gram som står i rutan. Lakar man kan man klicka i  sparge och dela salterna mm mellan bryggvattnet och lakvattnet. Självklart talar Brewfather om hur mycket tillsatser det ska vara i respektive.

PH-värde.
Nu justerar vi PH värdet med Lactol (Mjölksyra) för att landa på cirka 5,2.

Vi börjar med att klicka i Acid Mash. Vårt PH-värde har som grund efter all malt och andra tillsatser ett PH på 5,64. 
Vi justerar på Lactic Ammount ml via pilen uppåt till vi ser att vårt PH ligger på 5,2. Nu har vi justerat PH-värdet som vi vill ha det och antal ml står i rutan.

Nu är vi redo för att brygga vår humliga NEIPA.

Här kan ni hitta startkit för vattenjustering.

Lycka till!

Previous article Vinnarna av Midsummer Mashout™
Next article Jäsa under tryck med sluten överföring

Leave a comment

Comments must be approved before appearing

* Required fields