Skip to content
OBS! BUTIKEN UPPHÖR. OBS!
Free freight in Sweden on orders over 750 SEK and under 20 kg
Jäsa under tryck med sluten överföring

Jäsa under tryck med sluten överföring

Vi på BrewGoat förespråkar alltid så syrefri miljö som det är möjligt när vi själva jäser våra öl. För att förklara detta lite kort så berättar vi gärna om hur vi går till väga. Lämna gärna en kommentar om ni har någon fråga eller invändning. 

Vi tror på att informera våra kunder och andra om hur vi själva lyckas med bryggning, jäsningen osv. Vi tycker det är viktigt att dela med oss av grundläggande kunskaper så att alla har möjlighet att brygga ett gott öl. I denna djungel av forum finns det många alternativ, både bra och det man inte ska förlita sig på. Som nybryggare är det inte alltid så enkelt att veta vad man ska ta till sig och vad man direkt kan sortera bort helt enkelt. Idag har turen kommit till jäsning under tryck.

Vår utrustning ser ut enligt följande:

Bryggverk: Brewtools B80pro med motströmskylare.
Jästank: Fermentasaurus Snub Nose 35 liter med ett Cask Widge ölfilter. Spundventil: Spundit 2.0, uppdaterad version
Jäskyl: Ferminator från Brewolution
Kolsyreflaska och regulator
Closed Transfer Kit
Pysen 1.0

Efter att vi kylt vörten till önskad temperatur så fyller vi vår Snub Nose med cirka 30-31 liter vört. Slår i den jäst vi önskat för det specifika ölet och stänger locket. Vi ser till att syresätta ölet på vägen ner genom att plaska ölet ner i jästanken, samt att skaka denna för att få en hög syrehalt för jästen att jobba med. Vill man komma upp högre i syrenivå går det bra att använda oxygenflaska modell mindre för ändamålet.

När locket är åtdraget så fyller vi i kolsyra i tanken så att vi når cirka 0,2 bar över den nivå vi önskar tryckjäsa i. UPPDATERING - vi har nu skapat en Carbonation Calculator för att beräkna rätt tryck utefterde förutsättningar man har.

Exempel: Vi önskar jäsa i 2,0 bar. Därför fyller vi i cirka 2,2 bar i tanken så att vi har en marginal att ställa in vår spundventil med - i detta fall Spundit 2.0. Väl fyllt med kolsyra så ser vi till att allt är tätt. Det är väldigt bra att spraya på lite Sure San och vatten för att se om något läcker. Vi stänger därefter vår spundventil helt och kopplar bort vattenbehållaren (OBS vattenbehållaren är specifikt för Spundit). Därefter trycker vi på spundventilen på vår jästank på gasporten. Den är enkel att känna igen då det oftast är ett litet snitt på muttern på kulkopplingen på jästanken. Nu öppnar vi sakta spundventilen för att släppa lite på trycket och väntar på att trycket sjunker sakta. Nu kan vi montera vår behållare med vatten. Nu kommer det att bubbla i behållaren som ett bevis på att kolsyra kommer ur tanken. Vi öppnar sakta till vi når 2.0 bar, och stänger så att bubblorna precis slutar komma. Perfekt gjort kan man se en bubbla "hängandes" i pipen på insidan av koppen. Nu är spundventilen inställd på 2.0 bar, vilket betyder att den kommer att släppa ut allt tryck över 2.0 bar som bildas under jäsningen.

Vill man jäsa flera tankar samtidigt finns Kompis 1.0 att montera på Spundit 2.0. På så sätt kan du tex kolsyra ett fat eller spunda en annan tank du jäser samtidigt.

Nu till det färdigjästa ölet! Ert öl har jäst klart och ni har försäkrat er om att jäsprocessen har stannat. Detta gör man manuellt eller digitalt. Vi väljer i dagsläget att ta en SG-prov tre dagar i rad för att se att processen avtagit. Nu kyler vi ölet till så nära noll grader vi kan för att kunna transportera ölet och klarna det. Det tar cirka 2-5 dagar vanligtvis. Alla öl ska definitivt inte vara klara utan gärna lite "hazy". Här är det endast det grövsta vi vill ska landa på botten av jästanken. För att frigöra jästanken från öl och se till att det är ledigt till nästa bryggning för vi gärna över ölet på Corneliusfat eller en Fermenter King JR. Vi tar exemplet med Fermenter King JR (FKJ):

Vi desinficerar det mottagande faten (FKJ) genom att fylla upp det helt med Sure San och vatten. Vi trycker sedan ut blandningen med kolsyra genom att koppla på kolsyra på gasporten och tömma ut blandningen genom ölporten med tex ett sytrådskit med picnickran. På det sättet vet vi att vi har fått bort så mycket syre som möjligt ur FKJ då vi bytt ut blandningen mot ren kolsyra. Vi trycksätter sedan FKJ med kolsyra med samma tryck i som det är i Snub Nose. Sätt på kolsyran på Snub Nose, vrid försiktigt upp gasen precis tills du hör det börja pysa. Backa direkt tillbaka så att det slutar pysa. Koppla sedan över gasen på utan att vrida på gasreglaget. Låt gasen sitta på tills det slutar pysa. Nu när det är samma tryck i bägge tankarna kopplar vi tillbaka gasen på Snub nose igen utan att vrida på gasreglaget. Mellan Snub Nose och FKJ kopplar vi ett Closed Transfer Kit. Öl till öl ska de svarta kulkopplingarna sitta på. Nu kopplar vi på den helt stängda Pysen 1.0 på gassidan på det ännu så länge tomma fatet eller FKJ.

Nu kan ni sakta öppna Pysen 1.0, ölet börjar vandra över till den tomma enheten. Till Pysen kan man enkelt koppla en petflaska fylld med vatten. Där kan man enkelt se bubblorna för att visuellt försäkra sig om att ölet vandrar över till den tomma enheten och trycker ut kolsyran efter hand. I en FKJ så blir det enklare då det är genomskinligt och man ser ölets nivå hela tiden. Väl fyllt stänger vi Pysen och kopplar bort den, för att sedan påför rätt serveringstryck på tanken och saken är klar. Vi vill vara tydliga med att vi litar på det vi använder och kvalitén på jästankar och spundventiler mm håller högsta klass. Ni ska vara säkra med våra produkter. Lycka till med ert bryggande och jäsande under tryck.

Mikael @BrewGoat

Previous article Vattenjustering enkel genomgång
Next article Report from brewing on 11 July and Swedish Beer Day on 15 July

Leave a comment

Comments must be approved before appearing

* Required fields