Malt

Här finner ni den malt som man behöver för att brygga öl. Allt från basmalt till specialmalt. För att lyckas med sin öltyp vid ölbryggning är det till stor fördel att få rätt balans mellan de olika sorterna oavsett om man brygger öl hemma eller med stora bryggverk. Inte bara för den färg man önskar på sitt öl, utan den fyllighet, smak och skumkrona man är ute efter.

I kombination med rätt mängd humle och en väl vald jäst ökar förutsättningen att man lyckas.

Vi delar upp malten i två olika grupper, basmalt och specialmalt. Basmalten utgör själva grunden i ölet och utgör mellan 80-100% av hela maltnotan. Basmalten ger vörten större delar av det jäsbara socker maltos som utvinns till vörten. Vört är det innan det börjar jäsa och kan därefter kallas öl. Basmalten har ofta mindre smak och färg än specialmalten. 
Så större eller hela delen av den totala mängden används av 
pale ale malt, pilsnermalt och viennamalt. Alltså basmalten. Det fungerar väl att blanda basmalten. 

Specialmalten är den övriga malt som finns på sidan. Den bidrar på olika sätt med smak, färg (EBC) och arom. Den utgör som oftast mest 20% av hela mängden malt (maltnotan). 

Nedan kan ni se vilka sorter som passar just det recept som ni har. Saknar ni recept är ni välkomna att fråga oss om recept som kan falla i er smak.