Hoppa till innehåll
OBS! BUTIKEN UPPHÖR. OBS!
- OBS! BUTIKEN UPPHÖR. OBS! -

Distansbryggningen 25 april

Lördagen den 25 april arrangerade BrewGoat® den tredje gemensamma distansbryggningen från lokalerna vid Roslagsstoppet. Alla var välkomna att dyka upp och delta på plats, eller vara med via internet och brygga öl tillsammans med oss. Vi bryggde Czech it Out, en tjeckisk pils som är ett Collab mellan David Broheim (Broheim Brewing) och BrewGoat®.

David och Micke häller i malten

Bryggningen sköttes av David och Micke, med assistans av Jocke och dessutom Andreas (från Egeby Annelund Brewery) som åkt upp från Östgötaslätten för att delta. Vädergudarna som varit helt med oss tidigare, var inte riktigt liga givmilda med antalet Celsius denna gång. Vi får vara glada att det var uppehåll och att det faktisk kom lite solstrålar på eftermiddagen. Som tidigare bryggde vi även denna gång med en Brewtools 80PRO.

Dagens bryggning tog oss tillbaka till den gamla världen, då vi flörtade med tonerna i klassiska Pilsner Urquell från Plzeň i Tjeckien, urmodern till botten-jäst ljus lager – pils/pilsner. Plzeň ligger i det som historiskt kallas för Böhmen med anor från slutet av 1100-talet då konungariket bildades. Stridigheterna kring Böhmen har varit många genom århundraden, bla var ju Sverige inblandat i det 30-åriga kriget under första halvan av 1600-talet. Böhmen fortsatte att vara ett kungarike inom det tysk-romerska riket, habsburgska väldet och sedermera dubbelmonarkin Österrike-Ungern innan det vid första världskrigets slut blev en del av nya republiken Tjeckoslovakien. Efter östblockets fall saknades de politiska och ekonomiska förutsättningarna för att hålla ihop landet och den 1 januari 1993 bildades de nuvarande staterna Tjeckien och Slovakien.

1842 bryggdes den första Pilsner Urquell, då den vanligaste ölen i Böhmen var mörk och topp-jäst. Billigare importerad botten-jäst lager började dock bli populärare, och det var då man investerade i ett nytt modernt bryggeri. Plzeňs mjuka vatten gifte sig utmärkt med humlen från Saaz och den extremt bleka malten från den för tiden nya engelska maltugnen. Pilsner Urquell är en lättare öl, men ska samtidigt ha sin karaktäristiska humleton. Uppenbarligen en fantastisk öl för generella pubar, då ju 9 av 10 serverade öl världen över kan sägas härstamma från den ursprungliga pilsnern.

Humlestrumpan går i

Trots det lite tråkigare vädret var det några tappra som gjorde oss sällskap på plats, och även några som till och från kopplade upp sig via videolänken. Tyvärr hade vi inte möjlighet den här gången att sända live som planerat utomhus, utan hade endast livelänken uppkopplad inne i butiken. Vi tycker det är otroligt trevligt att kunna knyta ihop nya kontakter mellan vana och blivande hemma-bryggare och microbryggerier i Sverige, och ännu roligare kommer det bli när fler har möjlighet att faktisk komma och närvara på plats. För varje gång skapas det lite bättre förutsättningar, och den spontana ölbytes- och provsmakningstradition som redan kommit igång ser vi fram emot att den befästs.

Nästa bryggning blir den 16 maj. Temat för tillfället kommer vara walesisk ale, då vi brygger BrewGoat's Cymric Dragon Ale.

Föregående artikel Beställ innan kl 12.00 17/6 för att få varorna till midsommar
Nästa artikel Livebryggnignen den 4 april

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

Nödvändiga fält