Konsten att brygga en god hantverksöl

Konsten att brygga en god hantverksöl

Vi börjar med att konstatera att det finns oändligt många sätt att brygga en öl på. Alla har sitt egna sätt mer eller mindre. Vad är då rätt och fel? Vi påstår inte att man skall säga att det finns något fel sätt att brygga öl på, men väl många viktiga punkter att förhålla sig till för att lyckas.

Rent och snyggt

Att hålla de ytor man arbetar på rena och de verktyg man använder sig av när man skall hantera sina råvaror fria från bakterier, är väldigt viktigt. Kastruller eller bryggverk är lika viktigt. Jäskärlen bör rengöras innan den avkylda vörten förs över.
Det finns idag väldigt bra rengörningsmedel som tar kål på det mesta, gör det till vana att använda dessa och läs på innehållsförteckningen hur just det medel ni valt skall användas. En del är direkt frätande på både händer och farliga för våra ögon, så se till att läsa på förpackningen om hur du skyddar dig. Att hålla rent skapar en bättre förutsättning för en bra öl.

Rätt mängd ingredienser

Att kalkylera rätt mängd malt, humle och jäst för din brygd optimerar dina chanser att träffa just den där goda ölen du är ute efter. Idag finns det en hel del bra program som kalkylerar just detta åt dig. Beersmith är ett av dessa. Det kostar inte speciellt mycket och hjälper din att hålla koll på mängderna. Recept finns att tillgå och många andra bra hjälpmedel är inbakade i programmet. Lär dig ett program och bli en mer exakt bryggare.

Koka din vört

Att koka vörten är idag en självklarhet. Men innan detta sker bör en mäskning genomgåtts. Mäskningen sker antingen i steg eller vid en konstant temperatur.
stegmäskning är enkelt förklarat att den som brygger sin öl väljer att ha pauser vid olika temperaturer för att vinna ur mer socker samt att fälla ur proteiner ur malten. Detta sker enkelt med ett automatiskt bryggverk. Att gå igenom alla varianter av stegmäskning skulle at lång tid, vi väljer att länka till Bryggarwiki som har den mesta informationen man kan få tag på. Efter att mäsningen är klar så sker en lakning om man önskar detta och efter detta skett kokas vörten med fördel över 60 minuter. Tiden för kok diskuteras flitigt och det finns flertalet som menar att så lång tid som 60 minuter inte är nödvändig. Att koka sin vört finns att läsa om i massor.

Kylning och jäsning

Att kyla ner den vört manuellt man har kokat hör till de vanligaste sätten. Det finns även metoder att låta vörten kallna av sig själv. Vad man väljer är upp till var och en, men vi rekommenderar att ni väljer att kyla av vörten med kylspiral, motströmskylare eller annan produkt man köper in eller tillverkar själv.
Att komma ner i temperatur snabbt förkortar inte bara tiden i bryggprocessen, utan har fler fördelar. Att vörten är infektionskänslig under cirka 50 grader är att beakta när man brygger öl. Därför väljer vi själva när vi brygger att snabbt kyla ner den till önskad temperatur.

Jäsning

Därefter jäser man den vört man tillverkat.
Olika temperaturer för olika sorters öl gäller och det finns många olika tillverkare och jäster man kan välja ifrån. Enkelt förklarat är att öl jäses vanligtvis mellan 10-30 grader. Vilken temperatur som gäller för just den öl du vill göra kan läsas på baksidan av den jäst du införskaffat. En jämn temperatur är ofta att föredra. Den kan vara en källare som håller en viss temperatur mesta delen av året eller i en jäskyl. Det finns även möjlighet att införskaffa jäskärl som kan kontrollera temperaturen på ett enkelt sätt. Tiden för jäsning varierar lite mellan de öl ni önskar göra. Men räkna med att ett öl kräver sin tid i kärlet innan ni kan fylla det i flaskor eller fat. Lagring sker för lagers och mognadsprocessen är en viktig del många typer av öl. Smaka gärna av på vägen för att lära er om hur en öl mognar med tiden. Det är en aha-upplevelse när ölet från en dag till en annan plötsligt fått en annan smak av mognad och färdig produkt. Då är det dags att fylla på flaska!

I stora drag har vi förklarat processen av att tillverka din egna hantverksöl.
Det finns massor av litteratur och sidor på nätet man kan förkovra sig i. Ju mer man lär sig om processen, desto enklare får man sin öl att smaka som man önskar.

Vill man gå en kurs om hur man brygger sin öl så finns den hos oss.
Där går vi igenom detta samtidigt som vi brygger. Det kan vara en utmärkt start på ditt bryggande av denna magiska dryck. Fyll i era uppgifter så ser vi vad vi kan göra för dig och dina vänner eller kollegor. 

Fördjupande kurser kan på begäran anordnas.

Här kommer lite tips:

 

 Lycka till!