Livebryggningen den 13 juni
Lördagen den 13 juni var det återigen dags för BrewGoat® att arrangera en gemensam livebryggning från lokalerna vid Roslagsstoppet. Alla var välkomna att dyka upp och delta på plats, eller vara med via internet och brygga öl tillsammans med oss. Vi bryggde Tobbe Lundqvists West Coast IPA med en liten twist på hans recept.
Bryggningen sköttes av Tobbe som är mannen bakom Tullinge Craftbeer, med viss assistans från Jocke, Micke och övriga deltagare på plats. Liksom övriga tillfällen bryggde vi på en Brewtools 80PRO. Vädret var helt fantastiskt - shorts och t-shirt var passande klädsel, och det var kul att så många passade på att besöka oss kortare stunder på plats. Det märks att våra event blir populärare för varje månad som går.
Den här bryggning förflyttade vi oss åter till den mer moderna ölvärlden och den södra halvan av amerikanska västkusten. En amerikansk västkust IPA ska vara lätt och ljus i färgen med en markerad beska och en arom fylld med citrus och tropisk frukt. Ursprunget för WCIPAn ligger geografiskt väldigt nära de stora humledodlingarna i USA, och där finner man deras stora bidrag till karaktären på WCIPA. West Coast IPA är mer komplexa med tydligare beska än sina motsvarande långväga kusiner i East Coast IPA. I West Coast IPA hittar du mycket doft och beska från humlen som dominerar ölstilen totalt, och i helgens bryggning var det än tydligare då torrhumlingen fortsatte på söndagen. West Coast IPA var ju något som från början verkade underligt för stockkonservativa öldrickare som mig själv, men har ju sen länge utvecklats till en av världens mest uppskattade ölstilar. Jag inledde det här stycket med att poängtera att det är från den södra amerikanska västkusten som West Coast IPA härstammar ifrån. Längre norrut finner man istället Cascadian Dark Ale / Black IPA och de spännande varianterna från Pacific Northwest i Oregon och Washington där de tar med sig de intensiva och kreativa aromatonerna till bordet.
Till dagens bryggning hade vi fått leverans av SpunDiT USA 2.0, att komplettera vår förhandsversion av Keg King Fermenter King Jr, vilka också finns att förbeställa fördelaktigt som ett kit (beräknad leverans i början av augusti, se separat artikel). Efter avslutad bryggning delades batchen upp i tre jästankar - en omgång på ca 18 liter i ovan nämnda Fermenter King Jr, och dryga 20 liter var i en ordinarie jäshink respektive en Keg King Fermentasaurus Snub Nose. Både Fermenter King Jr och Snub Nose tryckkontrollerades med SpunDiT USA 2.0.
Något som kommer bli väldigt intressant är att de tre olika omgångarna pitchades med olika jästsorter. I Fermenter King Jr tillsattes Fermentis US-05 och till jäshinken gick Fermentis Safale S-04 i. Till Snub Nose pitchades Lallemand LalBrew® Voss Kveik i 40 grader, vilken jästes under 2,4 bars tryck som gjorde att den jäste ut på två dagar från OG 1,067 till FG 1.010. Vi ser verkligen fram emot när de alla jäst klart så vi kan testa smakskillnaderna.
Att så många gjorde oss sällskap till och från under dagen var fantastiskt roligt, både på plats och uppkopplade! Det intressantaste på webben var de intensiva diskussioner vi kunde ta del av från stund till. Vi tycker det är otroligt kul att vi kan knyta ihop nya kontakter mellan vana och blivande hemma-bryggare och microbryggerier i Sverige. Passar även på att nämna den uppskattade ölbytes-kylen vi har i butiken, där Tobbe bla lämnade nya bidrag av sin West Coast IPA och New England DDH. Där får vem som helst ta med sin egentillverkade öl och byta mot någon annans.
Nästa tillfälle är inte planerat, men vi återkommer med tidpunkt och tema.
Lämna en kommentar