Hoppa till innehåll
OBS! BUTIKEN UPPHÖR. OBS!
- OBS! BUTIKEN UPPHÖR. OBS! -
Livebryggningen 16 maj

Livebryggningen 16 maj

Lördagen den 16 maj arrangerade BrewGoat® ännu en gemensam livebryggningen från lokalerna vid Roslagsstoppet. Alla var välkomna att dyka upp och delta på plats, eller vara med via internet och brygga öl tillsammans med oss. Vi bryggde Cymric Dragon Ale för första gången, en walesisk ale efter ett recept framtaget av Jocke, Micke och Johnny på BrewGoat®. 

Joakim ställer in temperatur och cirkulation på Brewtools 80PRO

Bryggningen sköttes av Jocke för första gången, med god assistans av övriga deltagare på plats. Vädret, liksom senast, var inte det allra skönaste - men det passar väl ganska bra när man brygger walesiskt. Under dagen fick vi uppleva både strålande sol, smattrande hagel och piskande regn. För första gången var vi tvungna att ställa upp ett tält för att hålla oss torra. Precis när vi höll på att avsluta på eftermiddagen kom dessutom riktiga kastbyar som ville riva med sig tältet. Liksom tidigare gånger bryggde vi på en Brewtools 80PRO

Vid dagens bryggning stannade vi kvar i den gamla världen, då vi siktade på att efterlikna Jockes walesiska favorit Felinfoel Double Dragon. Ett litet kuriosa angående bryggeriet är att de var det första bryggeriet i världen att producera hantverksöl i burk redan 1935. I Felinfoel har man bryggt öl i många generationer, men det var inte förrän 1878 bryggeriet byggdes. Innan hade man bara bryggt öl under vintermånaderna i det lokala värdshuset. 

Joakim med walesisk hoodie dagen till ära häller i första omgången humle

Cymric Dragon betyder den walesiska draken på engelska, vilket refererar till den heraldiska symbolen som är på Wales flagga. Officiellt heter den Y Ddraig Goch (uttalas [ə ˈðraiɡ ˈɡoːχ]) på walesiska och betyder den röda draken. Den röda draken har en lång tradition från minst 800-talet, då den omnämns i Nennius Historia Brittonum, men den ska även ha varit en del av stridsstandarden för King Arthur och andra forntida keltiska ledare. Vi döpte vår ale till Cymric Dragon, men kanske den egentligen borde ha döpts till Y Cymraeg Ddraig Goch för att faktiskt skriva ut namnet på walesiska. 

Micke o DrHans fyller upp jästankarna

Trots det riktigt tråkiga vädret var det många som gjorde oss sällskap på plats lite till och från under dagen - fantastiskt roligt! Det var även några som kopplade upp sig via videolänken, även om det denna gång inte verkade vara så många som bryggde samtidigt med oss ute i landet. Vi är väldigt nöjda med att kunna knyta ihop nya kontakter mellan vana och blivande hemma-bryggare och microbryggerier i Sverige, och ännu roligare när det uppstår spontana diskussioner eller erfarenhetsutbyten. Passar även på att nämna den uppskattade ölbytes-kylen vi har i butiken, där vem som helst får ta med och byta in sin egentillverkade öl mot någon annans.

Alen ställs på jäsning under tryck och är klar om ca en vecka.

Nästa bryggning är ännu inte planerad, men vi återkommer med tidpunkt och tema.

Föregående artikel Leverans av Keg King till Europa
Nästa artikel Ny butik öppnar på Roslagsstoppet

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

Nödvändiga fält