
BrewGoat Möter - Anton Körberg
Tidig morgon den 15 oktober och regnet öser ner, det blåser hårt och hösten gör sitt verkliga antågande. Det är kallt, riktigt kallt. Vi har själva bryggt ute i alla årstider, så vanan är inne men dagens väder med stundtals hård vind och regn, varvat med strålande sol satte fingrarna på prov. Men vad gör man inte för att få brygga öl? Dessutom är ett besök hemma hos våra kunder ett ypperligt sätt att se hur det fungerar på plats och tillsammans hitta lösningar som både underlättar för framtida bryggningar och delad kunskap förhöjer tillvaron. Att det sedan är väldigt trevligt för oss att få bli inbjudna på besök, gör inte saken sämre.
Besöket hos hemmabryggare runt om i landet är något vi funderat på ett tag, så detta är det första och vi har sett fram emot att träffas på plats och se hur ni har det. Först ut är Anton Körberg bosatt i Stockholm och han har precis startat sitt bryggande. När jag anländer har Anton hunnit brygga två öl och detta blir den tredje.
Som alltid under våra gemensamma träffar så blandar BrewGoat receptet som väljs av hemmabryggaren och denna gång såg receptet ut på följande sätt:
Modern Lager
IBU 37
EBC 6,7
ABV 5,5%
OG 1.050
FG 1.008
Maltnota för 45 liter:
Brewmaster EKO Pilsner Ullälva Gård 9,08 kg
Brewmaster EKO Vienna 0,610 kg
Humle
60 minuter Magnum 15,1% Alfa 36,6 gram. (30,3 IBU)
Hopstand 5 minuter 80 grader. Hersberucker 191,8 gram (3,2 IBU)
Hopstand 5 minuter 80 grader. Cascade 7,6% alfa 150 gram (2,8 IBU)
Jäst
Lallemand Diamond 50 gram
_________________________________________________________________________
När jag kommer till Kungsholmen var vattnet nästa helt värmt och färdigt i Brewtools B80Pro och det är endast en kort stund av väntan innan det är dags att mäska in. Vinden pinar och det är påtagligt kyligt, jag sade det innan men det är värt att nämna igen. Lakvattnet sätts igång och efter en kortare stund väljer vi att sätta på en jacka på Grainfathers 40-liters lakvattenväramre.
Det visar sig vara ett smart val, för utan skydd för vinden hade det varit svårt att hinna med att komma upp i temp på 75 grader innan det var dags att laka.
Man tager om man så hafva kan, som Kajsa sade.
Inmäskning
Dags för inmäskning som idag sker vi 52 grader. Vi väljer att ha en rast på dryga
5 minuter medan vi rör om ordentligt för att lösa upp alla eventuella klumpar och på så sätt skapa en bra maltbädd. Med dagens moderna maltsorter är det inte lika vanligt att ha en protienrast och många väljer att skippa detta steget. Detta steg bidrar till mer kropp och skumstabilitet. Det påstås även att detta bidrar till ett klarare öl som vi är ute efter på just denna variant av lager.
Vi höjer sedan temperaturen till 65 grader och passar på att ta en kopp kaffe inomhus för att värma oss. Ute börjar solen komma fram och en konstant springande mellan skugga och sol börjar. Som lemurer njuter vi av höstens sista värmande strålar. Konstigt det där med nordbor, in i det sista jagas UV för att i tron om överlevnad över det långa vinterhalvåret skall klaras av.
Allt går enligt plan och som ofta när man brygger två så sköter den ena bryggverket och den andra ser på och funderar. Jag funderar och observerar, Anton sköter bryggverket som sig bör.
Friska om kinderna men tomma i magen ser jag till att springa över till lokala thailändksa köket och kamma hem dagens bonus. Grymt gott och bra hetta grundar för de kommande tre timmarna. Klockan är cirka 12 och vi hinner fylla på energi inför utmäskning, kok och städning som återstår.
Utmäskning 75 grader.
Med jackans hjälp har Grainfather Sparge Water Heater precis blivit klar och nått 75 grader. Många funderar säkert på den valda temperaturen och varför vi inte väljer att mäska ut på 78 grader som många förespråkar. Vi själva vana vid lägre temperatur vid utmäskning, cirka 72 grader. Så detta blir en jämkning mellan den påläste bryggaren och våra egna rutiner.
Det är också en marginal för att inte överstiga 78 grader så oönskade tanniner kommer med i vårt öl.
Slangen kopplas från Grainfather Sparge till Brewtools B80Pro. Laka på!
Frågan som ofta kommer upp är: Hur många liter ska jag laka?
Det är inte mer komplicerat än att laka upp så att man når sin pre-boil volume.
Ska man ha 51 liter som i detta fall så lakade vi på till vi precis nådde den volymen. Kan tilläggas att vi missade lite och vi fick lite mer än önskat, cirka 1-2 liter. Vi tog även ett SG-prov som vi ställde på kylning för att veta hur vi låg till.
Lite snabba på mätningen valde vi att kontrollera hur värdet på SG rör sig vid olika temperaturer. Vid 40 grader hade vi ett värde på 1.030 och höll tummarna på att vi skulle träffa 1.044 innan kok. Men lite mer tålamod pålagt tog vid ett till värde vid 21 grader och hade då 1.040. Troligtvis missade vi med 4 punkter under på grund av den lite större mängden vatten vid lakning vi använde. Inte alls noga tyckte vi båda och bestämde att vi kokar 10-15 minuter längre och kompenserar på det sättet.
Klar vört är en bra förutsättning för ett blankt öl.
Väl uppe i kok flöt allt på som sig bör och vi väljer att koka 15 minuter innan vi tillsätter vår bittergiva. Magnum står ofta som bittergiva då den har hög alfasyra och är relativt billig. Den tillsätts när vi har 60 minuter kvar på koket. Total koktid blir då 75 minuter.
Tiden går oftast fort och vi är redan vid hopstand på 80 grader i 5 minuter. Där tillsätter vi Cascade och Hersbrucker. Efter kok har vi alltså kylt ner vörten till 80 grader. Vi väljer en kort tid och får knappt någon beska av denna humle utan vi söker smak och doft till ölet. Eftersom vi brygger ute och det lokala vattnet har behagat blivit kallt så går kylningen ner till 15 grader väldigt snabbt i jämförelse mot i somras.
Pump ner i källaren.
Genom en lucka i golvet kommer vi ner till husets källare där vi ska jäsa ölet. Ferminator står för temperaturkontrollen och Snub Nose 60 och en Spundit 2.0 står för mottrycket. Vi använder oss av den kraftiga pump som sitter på Brewtools och pumpar vörten 10 meter till jästanken. Snabbt och smidigt om jag får tycka det själv. Att bära runt på jästanken är otympligt och det finns risk att spilla ut vörten. Det här sättet är perfekt!
Jäsprofil
På receptet sitter ett klassiskt jässchema för lager och vi stryker helt detta.
Vi väljer Diamond lager från Lallemand och startar på 15 grader i 2-3 dagar vid celldelning och höjde därefter direkt till 20 grader och jäser ut ölet. Diacetylrast och en snabb profil som vi varmt kan rekommendera.
Vi väljer att lagra detta i cirka 0 (noll) grader till dess vi anser att ölet är klart nog för servering. Självklart tryckjäser vi ölet och inställningen på Spundit 2.0 blir 1,5 bar första 2-3 dagarna och sedan 1,9 - 2,1 bar i 20 grader till det jäst klart.
Efter en lång dag återstår endast diskning och provsmak av Antons två första brygder.
Brewstuffs laserskurna silplåtar passar Grainfather G30 och Brewtools alla bryggverk. Länk i bilden.
Vi själva har haft förmånen att brygga inne sedan januari 2021 och att få komma hem till våra nuvarande och blivande kunder väcker så klart minnen. I snålblåsten har man stått med ett leende precis som idag. Vi hembryggare kanske är av lite tjockare hud än andra eller bara mer entusiatiska än vad som är brukligt.
Vi avslutar med att testa lite öl som sig bör. Det hör fredagen till efter ett bra samarbete och slit. Vi klappar oss själva på axeln och ser fram emot att få testa det som nu ska lagras en stund. Hur länge, det bestämmer klarhet och smak.
Anton Körbärs. Lika fyndigt som gott. I glaset är en
välsmakande American Pale Ale. Första bryggda ölen.
Graverade glas är dessutom snyggt och personligt.
Vill ni bjuda hem oss på en bryggning så är ni självklart välkomna att skriva ett mail till bryggeri@brewgoat.se. Är ni ett bryggäng eller brygger själva har ingen betydelse. Är ni våra kunder eller inte lägger vi inte heller någon vikt vid.
Gryta eller bryggverk, alla är välkomna att skriva ett mail.
Tack för att vi fick hälsa på dig Anton.
Hoppas vi ses snart igen!
Anton Körberg, nybliven ölbryggare.
Namn: Anton Körberg
Plats: Kungsholmen - Stockholm
Bryggmetod / Utrustning: Brewtools B80Pro
Snub Nose 60 med Spundit 2.0 och Ferminator
för temperaturkontroll.
Kegerator Keg King - Fasttap
Dagens recept: Modern Lager
Tidigare brygder: India Pale Lager & American Pale Ale
Lämna en kommentar